Sometaukokokemukseni – hyödyt – plussat ja miinukset

Kirjoittanut: Sini
Lukuaika: 7 minuuttia

Päätin aloittaa vuoden 2023 toisen kvarttaalin eli huhtikuun ilman somea. Poistin puhelimestani Instagramin ja Tiktokin ja kerronkin tässä sometaukokokemuksiani.

Oleellista mainita, että aiemmin someen kului helposti 1-3 tuntia päivässä: tuottaen sisältöä @sinimalism -kanavalleni, katsoen kavereiden ja muiden Instagramista tuttujen sisältöjä, inspiroituen Instagramissa sekä viihtyen Tiktokissa.

some riippuvuus

Sometauko plussat ja miinukset

Sometauon hyödyt – miksi pitää sometauko

Itse päätin pitää sometauon kun havahduin siihen, etten saa oikein mitään hyvää enää itselleni niiden selaamisesta.

Menen sinne inspiroitumaan, ja ehkä luulenkin inspiroituvani, mutta todellisuudessa se aiheutti myös paljon fiiliksiä kuten turhautuneisuus hukatusta ajasta, mielen epäselvyys ja liikaa ajatuksia päässä sekä mulle se aiheutti myös kateutta.

Tämä mielen epäselvyys onkin ihan tieteellisestikin selitettävissä somen aiheuttamien dopamiinipiikkien avulla. Siitä lisää alla. 

Ajanhukka

Aika monesti iltaisin miettii katsovansa vain nopeasti pari juttua IG:stä ja sitten laittaa puhelimen pois ja alkaa lukemaan kirjaa.

Mutta helposti se onkin 45 minuuttia tai tunti ruutuaikaa juuri ennen nukkumaanmenoa – ja mitä siitä jää käteen? Ei loppujen lopuksi yhtään mitään.

Mieti kaikkia niitä iltoja kun selasit Instagramia, mitä niistä on jäänyt mieleen? Hienot postaukset? Inspiroivat paikat? Upeat videot?

Ei – mä en ainakaan muista viime viikon, kuukauden tai vuoden ajalta somenselaushetkiä, mitkä olisi jäänyt erityisesti mieleen. 

Järjellä mietittynä siis tiesin jo, etten halua käyttää elämääni katsellen muiden filtteröityä, tarkasti valikoitua ja kaunista elämää.

Ei sillä, ettenkö pitäisi visuaalisesta sisällöstä ja upeista paikoista, vaan siksi, että selaaminen vain on niin passiivista toimintaa, että niin mikään ei jää mieleen. 

Jos haluat löytää upean lomakohteen tai reseptin, lähdetkö oikeasti etsimään sitä Instagramista?

Jos vastasit kyllä, hieno juttu, tällöin käytät Instagramia tietyllä intentiolla.

Mulla ainakin juttu meni kuitenkin niin, että sinne vain päätyi selaamaan ja saattoi törmätä esimerkiksi näihin asioihin.

Selaamisesta siis puuttui intentio, ja tästä päästäänkin hyvin aasinsillalla mielen epäselvyyteen tai ylivilkkauteen, jota nykyään aivosumuksikin kutsutaan.

SINUA SAATTAISI KIINNOSTAA MYÖS:
MITEN PÄÄSTÄ EROON MIGREENISTÄ

Aivosumu, ylivilkkaus ja mielen epäselkeys

Nykyään mediassakin on ollut paljon pinnalla käsite aivosumu. 

Instagramin selaus aiheuttaa ilmoituksineen ja algoritmin luoman kustomoidun, kiinnostavan fiidinsä avulla dopamiinipiikkejä aivoissa, samalla lailla kuin esimerkiksi valkoinen sokeri, tai mikä tahansa addiktio käyttäjässään aiheuttaa, kuten päihteet. 

Kun aivot totuttaa näihin viihdyttäviin dopamiinipiikkeihin, aivot luonnollisesti janoavat näitä lisää. Tämä myös vaikeuttaa keskittymistä asioihin, joissa dopamiinia vapautuu hitaammin, esimerkiksi lukemiseen, työntekoon, opiskeluun tai jopa elokuvan katsomiseen. 

Dopamiinivarastot myös ikään kuin ehtyvät näiden piikkien aikana, ja muut asiat eivät tuokaan samalla lailla mielihyvää. Kierre on siis valmis. Ja kyllä, on ihan oikeutettua puhua somenkäytöstä samanlaisena addiktiona kuin mikä tahansa muukin addiktio, joka häiritsee käyttäjän elämää. 

Lisää tästä  voi lukea esimerkiksi:

https://tieku.fi/ihminen/elimisto/dopamiini

https://yle.fi/a/3-10862591

LUE MYÖS: MINDFULNESS – HYÖDYT JA HARJOITUKSIA

Kateus

Kateus ei tullut vain jonkun täydellisen elämän näkemisestä, vaan näin sisällöntuottajana mulla se tuli myös numeroista.

Oon kauan sitten piilottanut postauksista sen, kuinka paljon muiden kuvista tykätään. Kuitenkin reelseissä sun muissa näkyy usein tykkäykset ja katselukerrat sekä tietenkin kommenttimäärät.

Koin tuottaneeni hyvää sisältöä, pysyen tietyssä aiheessa ja säännöllisesti.
Mutta tilini ei kasvanut juuri millään mittapuulla toisin kuin näytti, että kaikkien muiden tili teki. 

Tuntui siis hassulta käyttää aikaa tuottaen itselle merkityksellistä sisältöä, kun oman sisältöni tykkäykset ja reaktiot oli pari vuoden takaisesta laskeneet about 10 prosenttiin aiemmasta. 

Koinkin, että annan enemmän kuin saan Instagramista, niin ajallisesti kuin fiilistenkin osalta.

Tauko sosiaalisesta mediasta – kokemuksiani ja tuntemuksiani

Sometauko Viikko 1 – Helppoa ja virkistävää

Haluaisin sanoa, että viikko 1 meni helposti, mutta aluksi etenkin huomaa, miten automatisoitunut tapa somen selaaminen joka tilanteessa on. Mitä tehdä esimerkiksi bussia odotellessa, aamulla aamukahvia juoden ja seinääkö vessassa pitää nyt pidemmällä istunnolla tuijottaa? 

En kuitenkaan kaivannut näitä sovelluksia ensimmäisten päivien aikana, tuntui lähinnä ihanalta ja helpottavalta olla katsomatta niistä mitään, lähinnä tästä tavasta poisoppiminen vain tuntui hassulta. 

Muutamien päivien päästä aloin lukea huomattavasti enemmän uutisia puhelimella. Ylen ja Iltasanomien lukemisesta tulikin korvaava aktiviteetti, vaikkakin ajallisesti huomattavasti pienemmissä määrin. 

Muutaman kerran tuntui että olisin oikeasti tarvinnut Instagramia, sillä olen esimerkiksi tallentanut sinne paljon erilaisia salitreenejä, joita ajattelin hyödyntää oman treenini suunnitteluun. Toisaalta treeni tuli tehtyä ja liikkeet keksittyä oikein hyvin ilmankin. 

Kaiken kaikkiaan ensimmäinen viikko tuntui ihanalta, virkistävältä ja helpolta.

Sometauko Viikko 2 – itsekuri tuli tarpeeseen, kun tuli halu päästä takaisin vanhoihin rutiineihin

Toisen viikon aikana tuntui, että okei, oon pitänyt nyt kivan tauon, nyt olis kiva päästä takaisin selailemaan, kattomaan mitä tutuille kuuluu (niinku some muka antaisi tästä realistisen kuvan) sekä pääsemään takaisin helppoihin rutiineihin. Teki mieli taas ottaa kännykkä käteen aina tyhjän paikan tullen, ja toisella viikolla tarvitsinkin enemmän itsekuria. 

Kuten sanottu, mieli tuntui jo virkeämmältä, mutta vanha rutiini istui vielä tiukassa, ja siksi olikin hankala olla palaamatta vanhoihin tottumuksiin. 

Jouduinkin pähkäilemään enemmän ”korvaavia aktiviteetteja” kun uutisten selauskin kävi mulle nopeasti tylsäksi. Jatkuvalla syötöllä negatiivisten uutisten lukeminen ympäri maailmaa kun ei sekään ole mikään paras rutiini, enkä ookkaan sitä tehnyt vuosiin. 

Aloinkin lukemaan paljon enemmän, maalaamaan ja jopa siivoamaan hyvän podcastin siivittämänä. 

Pohdin myös, millaista sisältöä haluaisin jatkossa julkaista somessa ja kuinka usein, mikäli sinne jossain määrin kuitenkin palaan. 

Someen julkaisu tuntuu hieman narsistiselta ja liian nopealta sisällöltä

Tuntuu, etten ainakaan pysty julkaisemaan niin paljoa sisältöä kuin algoritmit haluaisivat, eli mieluiten stooreja päivittäin ja muitakin postauksia/videoita useasti viikossa. En kylläkään postannut näin useasti ennenkään taukoa. Nyt kuitenkin tuntuu, että julkaisisin mieluummin harvemmin, mutta jotain hieman merkityksellisempää. 

En tiedä, hakeeko käyttäjät mitään muuta merkitystä somesta kuin viihdettä, mutta omien kuvien julkaisu ilman mitään merkitystä tai syvällisempää tarinaa/syytä tuntuu itselleni jotenkin narsistiselta ja haluaisinkin siirtyä tästä poispäin. 

Tyytyväisyys omaan elämään kasvoi

Vaikka toinen viikko vaatikin enemmän itsekuria, huomaan, kuinka tyytyväisyyteni omaan elämääni on kasvanut selvästi ja olen alkanut nauttimaan taas asioista, kuten maalaamisesta, joille en hetkeen ollut tehnyt aikaa. Ylipäätään vire elämään tuntuu optimistisemmalta ja iloisemmalta. 

Myös innostukseni kirjoittamiseen on tullut takaisin – siksipä loin tämän kirjoituksenkin. 

Sometauko Viikko 3 jäi virallisesti lyhyeksi, mutten palannut entiseen

Tällä viikolla mun piti pistäytyä somessa sen verran, että julkaisin yhteistyökumppani Icaniwillin kanssa sopimani yhteistyöpostauksen. (Täältä löytyy itse asiassa lisää kokemuksia kyseisestä ruotsalaisesta treenivaatemerkistä, mikäli se kiinnostaa: Icaniwill kokemuksia).

Lopulta päädyin myös jonkun verran muutenkin selaamaan somea, joten tähän loppui sometauko virallisesti. 

Elämä minisometauon jälkeen

Muutaman viikon tauko somesta kuulostaa naurettavan lyhyeltä, mutta täytyy myöntää, että sekin riitti muuttamaan “puhelimen aivoton selailu” -tapaa. 

En palannutkaan tähän enää -toki vieläkin silloin tällöin selailen, mutta about 85% vähemmän kuin ennen. 

Tiedän, että mikäli haluaa kasvattaa somea, siellä tulisi olla myös sosiaalinen ja aktiivinen. En kuitenkaan ole valmis enää tähän ja olenkin hyväksynyt, ettei tilini ole kasvamassa minkäänlaiseksi vaikuttajan tiliksi tästä – ainakaan pelkän somen kautta. 

Haluan kuitenkin edelleen julkaista sisältöä somessa, ja ehkä julkaisenkin kerran-pari kuussa mieluummin kuin monta kertaa päivässä jotain ohimenevää. Rakastan kuitenkin valokuvausta ja instagramin visuaalisuutta sekä haluaisin vielä inspiroida ihmisiä ja jakaa tietoja joogaan liittyen. 

Sometauko ei mahdollinen? Täsmäliikkeitä ”someniskaan”

Vietätkö esimerkiksi työn puolesta paljon aikaa somessa tai tietokoneella etkä pysty vähentämään määrää niin paljon kuin haluaisit? Silloin kannattaa pitää hyvää huolta niin kehosta kuin mielestäsikin. Tässä muutama ilmainen video, jonka liikkeitä voit testata ja ottaa mukaan vaikkapa päivittäiseen rutiiniisi:

Kokeile näitä nopeita täsmäliikkeitä someniskalle

Kaikki nämä videot ja liikkeet voit katsoa ilmaiseksi @sinimalism Youtubekanavalla, ja sieltä löytyy paljon muitakin ilmaisia joogavideoita suomeksi.

Vartin taukojumppa toimistotyöläiselle

15 minuutin rintarangan ja hartioiden avaus

Niska-hartiaseudun avaus vartissa

LUE MYÖS: