Joogatiili – miten käyttää joogablokkia?

Joogatiili eli jooga blokki on toiseksi suosituin joogan apuväline heti joogamaton jälkeen. Mutta onko se oikeasti tarpeellinen ja mihin sitä kannattaa hyödyntää? Onko aloittelijan järkeä ostaa joogablokkeja ja mikä sitten olisi paras materiaali, jos joogatiilet päätyy ostamaan?

Lue artikkeli, niin tiedät tämän kaiken!

Paras joogablokki

Jos olet etsimässä itsellesi ensimmäisiä joogablokkeja harjoituksesi avuksi, suosittelen näitä kahta blokkia. Toinen on materiaaliltaan korkkia, mikä on luja ja kestävä materiaali, kun taas toinen on pehmeämpi, vaahtomuoviblokki. Itse käytän korkkiblokkia kaikkiin harjoituksiini, mutta mikäli haluat pehmeämmän joogablokin, silloin kannattaa valita vaahtomuovi.

LUE, MITEN HYÖDYNNÄT 15% ALEKOODIN MANDUKALLE: MANDUKA ALEKOODI

Miten käyttää joogablokkia?

Joogablokki on kätevä apuväline moniin jooga-asentoihin eli asanoihin. Aloittelijalle ne ovat erityisen käteviä asanoihin, jotka vaativat paljon tasapainoa ja kehon kontrollia. Joogablokkien päällä voi myös istua meditaation aikana ja se helpottaa suoristamaan selkärankaa ja istumaan ryhdikkäämmin etenkin alussa, kun ei ole vielä tottunut risti-istuntaan.

Time needed: 3 minutes

Joogablokkeja voikin hyödyntää joogassa neljään tarkoitukseen:

  1. Apuna paremman linjauksen löytämisessä asanassa

    Joogatiilien käyttö alkoi Iyengar -joogatyylistä, jossa käytetään monenlaisia apuvälineitä joogan apuna oikeiden linjausten löytämiseen. Näin varmistat oikeat liikeradat ja vältät loukkaantumisia. Tähän hyvä asanaesimerkki on käänteinen kolmio, joka vaatii ilman apuvälineitä liikkuvuutta sekä rintarangasta, lonkista että takareidestä.

  2. Tukena helpottamassa tasapainoa vaativia liikkeitä

    Joogablokit ovat kätevä apuväline myös tasapainoiluun. Aloittelijoille jooga tiiliä voi käyttää esimerkiksi tukemassa Soturi 3 asanassa tai Puolikuu-asanassa. Kuitenkin jo hieman edistyneemmillekin joogeille joogatiilet voivat olla tarpeen tasapainoissa kuten spagaatti seisten.jooga-tiili

  3. Apuna liikkuvuutta vaativissa jooga-asennoissa

    Joogan alkutaipaleella moni asana voi tuntua hankalalta siihen vaaditun liikkuvuuden vuoksi. Tähän joogablokit ovatkin oivallinen apuväline ja voit hyödyntää näitä esimerkiksi eteentaivutuksessa istuen kurkottaen joogablokkeihin varpaiden sijaan. Myös kolmioasanassa voit tuoda käden joogatiilen päälle säären tai nilkan sijaan.

  4. Tuttujen liikkeiden variointi

    Joogatiiliä voi apuvälineiden lisäksi käyttää apuna varioimaan liikkeitä. Huomaat, miten eri lihakset aktivoituvat ja hermosto saa hieman uutta virikettä, kun teet tutukin liikkeet hieman erilailla. Koita esimerkiksi alaspäin katsovaa koiraa kädet joogablokeilla tai aurinkotervehdyksessä selän suoristus eteentaivutuksessa kädet joogatiilillä.

Joogatiili asanat – 9 asanaa mitä voit tehdä joogablokkien avulla

Joogatiilet ovat erityisen kätevä apu tasapainoasanoihin, kuten puolikuu ja soturi 3. Joogablokeilla voi tuoda myös helpotusta asentoihin, jotka vaativat melko paljon liikkuvuutta, kuten kolmio, eteentaivutus seisten tai pystyspagaatti. Tällöin voit alustan sijaan asettaa kädet joogablokkien päälle.

Joogatiilimateriaalit ja koko – mistä joogablokit on valmistettu?

Joogatiiliä on useista eri materiaaleista sekä useassa eri koossa. Kuitenkin joogatiilien standarikoko, joka toimii moniin liikkeisiin on 22cm x 11cm x 7cm. Näillä kolmella eri korkuisella sivulla löydät avun moniin eri asanoihin.

Materiaaliltaan joogatiilet ovat yleensä joko vaahtomuovia, korkkia tai bambua.

Mitä hyötyä on joogatiilien käytöstä?

Joogatiilien käytöllä on yllättävän monia hyötyjä etenkin aloittelijoille, ja yllä olevasta osiosta, miten käyttää joogatiiliä voitkin lukea enemmän vinkkejä joogapalikoiden hyödyntämiseen.

Joogatiilien hyötyjä:

  • Oikean linjauksen löytäminen ja näin loukkaantumisten välttäminen
  • Tasapainoihin helpotusta
  • Liikkuvuutta vaativiin liikkeisiin helpotusta
  • Variointia moniin liikkeisiin

Joogatiili – kysymyksiä ja vastauksia

Mihin joogatiiliä käytetään?

Joogatiiliä käytetään yleisimmin helpottamaan haastavia jooga-asanoita, jotka vaatisivat muutoin hyvää tasapainoa tai liikkuvuutta. Ne ovatkin
aloittelijalle kätevä apuväline moneen tuttuun jooga-asanaan. Yllä esimerkkiasanoita kuvina.

Tarvitsenko joogatiiliä kotijoogaan?

Kotijoogatunnilla voi olla mukava käyttää joogatiiliä helpottamaan harjoitusta ja tuomaan tukea. Niitä voi hyödyntää myös meditaatioistuimena.

Onko joogatiilistä hyötyä aloittelijalle?

Joogablokit ovat erityisen hyviä aloittelijalle, ja suosittelenkin lämpimästi joogatiilien hankkimista heti joogamaton jälkeen.

Mikä materiaali on hyvä joogablokille?

Suosittelen joogablokiksi materiaaliltaan korkkia, mikäli haluat erityisesti tukea ja kestävyyttä joogablokilta. Tämä Mandukan korkkiblokki onkin oivallinen. Mikäli haluat pehmeämmän blokin, suosittelen vaahtomuoviblokkia. Niin ikään Mandukalta löytyy hyviä vaahtomuoviblokkeja, kuten tämä. Saat molemmista 15% alen koodilla SINIMALISM.

Kumpi on parempi joogatiilimateriaali – korkki vai vaahtomuovi?

Korkki on parempi, mikäli haluat enemmän tukea ja lujuutta joogablokilta. Korkki on siis parempi asanoissa, joissa laitat painoa blokin päälle, esimerkiksi joogablokilla istuessa tai silta-asanassa, mikäli asetat joogablokin alaselän alle tukemaan. Vaahtomuoviblokki puolestaan on pehmeämpi ja voi siten olla mukavampi esimerkiksi avustettuun kala-asentoon, jossa asetat blokin yläselän alle. Vaahtomuoviblokitkin ovat hyviä monipuolisesti perusharjoitukseen, mutta korkkiblokkien käyttöikä on hieman pidempi lujan materiaalinsa vuoksi.

Kuinka monta joogablokkia tarvitsen?

Suosittelen ostamaan kaksi joogablokkia, jotta voit erilaisissa asanoissa tukea kehoa tai tasapainoa molemmin puolin. Moniin asanoihin toki riittää yksikin joogablokki, kuten tasapainoiluun puolikuuasanassa, mutta kaksi joogatiiltä on hyvä ostaa samalla kertaa, jotta ne ovat saman korkeuiset ja samaa materiaalia.

Mitä jooga asentoja voin tehdä joogatiilien avulla?

Löydät esimerkkejä tasapainoasanoista sekä muista asanoista tästä. Esimerkkiasanoita ovat esimerkiksi puolikuu, tuettu silta, pystyspagaatti ja kolmio.