Joogavälineet – 8 joogatarviketta harjoituksesi avuksi

Joogamatto

Tärkein joogavälineesi on joogamatto. Tämä tuo harjoitukseen mukavuutta pehmentäen alustaa, parantaen grippiä ja varmuutta harjoituksen aikana.

joogamatto

Miksi joogamatto kannattaa hankkia?

Joogamatto parantaa ”grippiä” eli kitkaa alustaan, mikä lisää turvallisuutta etenkin tasapainoasennoissa sekä muissa asennoissa,
joissa liukas alusta voi hankaloittaa joogaa.


Joogamatto myös pehmentää sen verran, että jooga on mieluisampaa nivelille.


Joogamaton käyttö vähentääkin erityisesti polville, lonkille ja ranteille aiheutuvaa kuormitusta.


Etenkin aloittelijoille joogamatto onkin tärkeä myös turvallisuuden ja harjoituksen mukavuuden kannalta.


Joogamatto myös rajaa sinulle oman henkilökohtaisen tilan harjoituksellesi, mikä voi mukavoittaa etenkin kotona harjoittelua.

Miten valita joogamatto?

Joogamaton valintaan vaikuttaa ensinnäkin se, mitä joogalajia harjoitat.
Tämän perusteella tiedät, millaisia näiden ominaisuuksien tulisi ideaalisti olla sinun joogamatollasi:

  • Joogamaton paksuus
  • Joogamaton ”grippi” eli pito
  • Joogamaton materiaali
  • Joogamaton koko

3 parasta joogamattoa

Nämä joogamatot ovat sellaisia, joita suosittelen aloitteleville joogeille kun ensimmäinen oma joogamatto on hakusessa. Nämä joogamatot toimivat monipuolisesti eir joogatyyleissä, sekä ihan kotittreenimatoksi myös.

paras joogamatto

LUE 13 JOOGAMATON VERTAILU JA TARKEMPIA TIETOJA

LUE MYÖS: MANDUKA JOOGAMATTO KOKEMUKSIA

Vinkit miten pitää joogamatto hyvänä pitkään

Time needed: 10 minutes

Näiden vinkkien avulla pidennät joogamaton käyttöikää sekä kuntoa.

  1. Joogamaton säännöllinen puhdistus


    Puhdista joogamatto säännöllisesti, mieluiten luonnollisella puhdistusaineella. Voit tehdä tämän itse sekoittamalla viinietikkaa, vettä ja eteeristä öljyäjoogamaton-puhdistus

  2. Älä jätä joogamattoa suoraan auringonvaloon


    Suora auringovalo polttaa maton värejä sekä huonontaa materiaalia, lyhentäen näin maton käyttöikää.

  3. Säilytä mattoa viileässä, kuivassa paikassa

    Näin pidät bakteerit poissa joogamatosta

  4. Älä taittele joogamattoa


    Säilytä mattoa rullalla tai avoinna lattialla

LUE, MITEN PUHDISTAT JOOGAMATON OIKEIN MATERIAALIN MUKAAN

Joogatiili eli Yoga Block

Joogatiili on kätevä jooga-apuväline, jolla voi sekä helpottaa asentoja, että harjoittaa vaikeampiakin asanoita.
Ne auttavat esimerkiksi pääsemään asanoihin, jotka ilman joogatiiliä tuntuvat liian haastavilta.


Mikä on joogatiili?

Joogatiili on nimensä mukaisesti tiiltä muistuttava apuväline, vaikkakin sen materiaalina on useimmiten muovisekoitemateriaali tai korkki.

Joogatiili asanat – kokeile näitä jooga-asentoja joogatiilien avustuksella

Kuvassa alla nämä asanat, joissa esimerkiksi voit hyödyntää joogablokkia

jooga-tiili

Kolmio, Puolikuu, Risti-istunta, Sivuojennus suorakulmassa

Mihin joogatiiliä voi käyttää?

Joogatiili tukemassa tasapainoasanoissa

Joogatiiltä voi auttaa tuomaan tukea esimerkiksi tasapainoasanoissa, kuten puolikuu tai soturi 3.

Joogablokeilla helpotusta paljon liikkuvuutta vaativiin liikkeisiin

Joogatiilillä voi myös helpottaa liikkeitä, jotka normaalisti vaativat melko paljon liikkuvuutta, ”tuomalla lattiaa lähemmäs”. Tällaisia asanoita ovat esimerkiksi kolmio, sivuojennus suorakulmassa sekä eteentaivutus.

Apuja oikean linjauksen varmistamiseen

Jotkin liikkeet on helpompi toteuttaa oikeaoppisesti joogablokkien avustuksella. Näin voit tuoda lisää liikkuvuutta ja tasapainoa liikkeeseen ja pystyt keskittymään enemmän oikean linjauksen tarkistamiseen.

Joogatiilet tukena yin -asennoissa

Joogatiiliä voi hyödyntää myös staattisemmissa ja rauhallisemmissa asennoissa. Esimerkiksi kala-asennossa voit tuoda blokin yläselän alle tukemaan ja kannattelemaan kehonpainoa. Muita yinliikkeitä, missä voit hyödyntää joogablokkeja on esimerkiksi silta, joogatiili alaselän alla, tai joutsenasana, joogatiilen päällä istuen, jotta asana ei ole niin paljoa liikkuvuutta vaativa.

Joogatiili meditaatioistuimena

Yksi yleisimmistä ja parhaista tavoista on käyttää joogatiiltä istumameditaatiossa, sillä istumalla joogablokin päällä saat helpommin suoristettua selän. Tämä on etenkin aloittelijoille oivallinen keino istua pidempään risti-istunnassa, mikä voi alkuun tuntua epämukavalta.

Miten valita oikeanlainen joogatiili?

Paras joogatiili – suosittelen näitä kahta

Näissä joogatiilissä on lähinnä erona se, että korkki on materiaaliltaan kovempaa ja painavampaa. Korkkitiili tuo siis hyvän alustan esimerkiksi istummeditaatioon ja se on tukeva apu tasapainoihin. Vaahtomuoviblokki puolestaan on pehmeämpää materiaalia, joten se on mukavampi joissain asennoissa. Vaahtoblokkikin tuo kuitenkin hyvin tukea. Molemmat näistä joogatiilistä soveltuvat monenlaiseen joogakäyttöön. Tällä hetkellä itse käytän korkkblokkia.

LUE LISÄÄ VINKKEJÄ JOOGABLOKIN KÄYTTÖÖN

Joogabolsteri

Joogabolsteri on pitkä joogatyyny, jota voi käyttää monipuolisesti etenkin yinjoogassa sekä restoratiivisen joogan liikkeissä. Joogabolsteri helpottaa löytämään mukavan asennon pitkään pidettävissä, staattisissa liikkeissä, joiden tarkoituksena on rentouttaa.

joogabolsteri

Miten joogabolsteria käytetään?

Joogabolsteri on oleellinen lisä yinjoogan tai restoratiivisen joogan harjoituksiin. Sitä voi käyttää tukemassa esimerkiksi niskaa, lantiota tai selkää mukavan asennon löytämiseksi.

Joogatiiltä voi myös käyttää samoin tavoin kuin joogatiiltä, esimerkiksi istumameditaatiossa istuen joogabolsterilla tai joutsenasennossa nostamalla lantiota ylemmäs. Opit parhaiten erilaisia tapoja käyttää bolsteria tekemällä opastettuja yin- tai restoratiivisen joogan harjoitteita joko ohjatulla tunnilla tai onlinejoogatunnilla.

bolsteri

LUE LISÄÄ VINKKEJÄ JOOGABOLSTERIN KÄYTTÖÖN

Joogavyö

Joogavyö on joogatiilien lisäksi kätevä apuväline niin vinyasa joogaan kuin rauhallisempiinkin harjoituksiin. Ehkäpä yleisimmin sitä käytetään apuna yin joogassa, jossa joogavyö auttaa kannattelemaan esimerkiksi jalan painoa, ilman että kroppaa tulisi itse kannatella käsillä. Tämä auttaa rentoutumaan asanoissa.

joogavyö

Miten joogavyötä käytetään?

Helpottamaan liikkuvuutta vaativiin liikkeisiin: Joogavyö voi joogatiilen tavoin helpottaa pääsemään asanoihin, jotka muutoin vaatisi enemmän liikkuvuutta. Esimerkiksi tanssijan asennossa joogavyön avulla voi päästä asentoon, mikäli kädellä jalkaterään kurkotus olisi liian hankalaa ainakin alkuun.

Apua linjauksen löytämiseen: Joogavyö helpottaa niin ikään oikean linjauksen löytämisessä. Tämä on erityisesti hyödyllinen silloin, kun opettaja voi avustaa joogavyön käytössä avaamaan esimerkiksi lantiota enemmän soturi 2 -asennossa.

Huomaa ero liikkuvuudessa säännöllisesti harjoitellessa: Omassa käytössä joogavyö on kätevin apu juurikin liikkuvuuden “lisäämiseksi”. Esimerkiksi eteentaivutuksessa istuen voit laittaa joogavyön jalkapohjien taakse ja saada näin paremman asennon, vaikka et yltäisikään varpaisiin. Säännöllisesti harjoitellessa voitkin huomata, miten voit lyhentää joogavyön pituutta, kun liikkuvuutesi lisääntyy.

Yoga wheel eli joogapyörä



Joogapyörä eli yoga wheel on jo vähän harvinaisempi joogaväline.

Sitä voi hyödyntää samoin tavoin kuin joogatiiltä: helpottamassa kurkottamista vaativia liikkeitä esimerkiksi puolikuu-asanassa. Voit kokeilla myös taaksetaivutusta joogapyörä yläselän tukena.

Tätä välinettä ei kovin usein käytetä joogatunneilla, vaan välineenä joogapyörä vaatii usein jo hieman omaa ideointia, miten haluaa sisällyttää joogapyörän käytön omaan joogaharjoitukseensa.

OSTA JOOGAPYÖRÄ

Joogavaatteet

Joogahousut tai joogalegginssit ja oikeanlaiset, istuvat urheiluliivit ovat tärkeä osa mukavaa joogaharjoitusta. Kun vaatteet eivät hankaa, valu eivätkä purista, pystyt helpommin keskittymään oleelliseen, eli itse joogaharjoitukseen.

Oleellisinta onkin vaatteiden mukavuus ja venyvyys sekä se, että pystyt hengittämään helposti ilman liian tiukkaa resoria keskivartalolla.

Miten valita oikeanlaiset joogavaatteet?

Tärkeimmät ominaisuudet hyvien joogavaatteiden valinnassa ovat:

  • Joogavaatteiden mukavuus
  • Materiaalin venyvyys – haluat joogavaatteet, jotka venyvät, eivätkä rajoita liikkumistasi missään asennoissa
  • Materiaali lajin mukaan

    •  mikäli teet intensiivisempää harjoitusta, esimerkiksi astangaa tai hot joogaa, suosittelen käyttämään teknisiä treenimateriaalejamikäli harrastat yinjoogaa tai restoratiivista joogaa, suosittelen ennemmin löysiä joogahousuja ja paitaa ja tällöin materiaaliksi käy myös esimerkiksi puuvilla

    • vinyasaharjoituksissa sekä hathajoogassa ja muissa sekä rauhallista että intensiivisempää liikettä sisältävissä joogalajeissa suosittelen joogalegginssejä, jotka ovat teknistä materiaalia, mutta eivät liian tiukat ja napakat päällä

Näistä artikkeleista voit lukea lisää täsmävinkkejäni parhaiden joogavaatteiden valintaan:

Joogapeitto

Joogapeitto voi tässä kohtaa tarkoittaa aivan tavallista joogavilttiä, sinun ei tarvitse erikseen ostaa juuri joogaan soveltuvaa peittoa.
Tämän käyttö on hyvin yksinkertaista ja hyödyt seuraavanlaisia:

  • Peitto auttaa pitämään sinut lämpimänä pitkään paikallaan pysyvissä harjoituksissa
  • Peitto pehmentää alustaa esimerkiksi polvien alla
  • Peitto voi auttaa rentoutumaan restoratiivisissa jooga-asennoissa
  • Joogapeitto voi myös auttaa turvallisuudentunteen luomisessa joissain asennoissa, jotka tuovat helposti pelon ja ahdistuneisuudenkin tunteita pinnalle, kuten staattiset lantion avaukset.

Joogakirjat

Mikäli haluaa syventyä joogaan enemmän, oivallinen joogaväline tähän on tietenkin joogakirjallisuus. Suomalaisista kirjastoista löytyy nykyään monipuolisesti kotimaisiakin joogakirjoja, aina liike- ja tekniikkavinkkioppaista syvellisempiin joogan filosofiaan ja historiaan liittyviin kirjoihin.

Aiheen tiimoilta löytyy myös tieteellistä kirjallisuutta, vaikkakin näitä kannattaa etsiä yliopistokirjastoista tai netin portaaleista. Paljon kirjoja on tietenkin tilattavissa myös netistä, esimerkiksi Amazonin kautta.

Tässä muutamia kirjoja, mitä suosittelen, mikäli haluat syventää joogatietämystäsi joogakirjojen avulla.

Matti Rautaniemi: Joogan historia : erakkomajoista kuntosaleille

Måns Broo: Joogan filosofia : Patañjalin Yoga-sūtra

Taavi Kassila: Patanjalin jooga-ajatelmat

Lisa Butterworth: A beginner’s guide to chakras

Taavi Kassila: Bhagavad Gita: jumalainen laulu

Taavi Kassila: Onnellisuuden jooga

Taavi Kassila: Totuuden lähteillä

Paras joogamatto ↗

Tässä ylivoimaisesti parhaat joogamatot 13 joogamaton vertailussa

Joogamaton puhdistus

Näin puhdistat joogamaton oikein sen materiaalin mukaan

Jooga ↗

Kattava yleistietopaketti yleisimmistä joogatyyleistä, asanoista ja joogan hyödyistä

Tärkeimmät joogavälineet aloittelijalle ↗

Katso 4 tärkeintä välinettä

Manduka joogamatto

Kokemuksia ja arvostelu mm. Manduka Pro -joogamatosta.

Joogatiili

Asanaopas ja parhaat joogatiilet

Joogabolsteri ↗

Parhaat bolsterit ja vinkit sen käyttöön

Joogapyörä ↗

Paras joogapyörä ja sen hyödyt.