Mitä jooga on?
Jooga on harjoitusmuoto, joka on peräisin Intiasta. Se sisältää fyysisiä asentoja, hengitysharjoituksia sekä meditaatiota.
Joogan harjoittaminen parantaa voimaa ja liikkuvuutta sekä vähentää stressiä ja auttaa löytämään sisäisen rauhan.
Jotkut harrastavat joogaa tunneilla, kun taas toiset nauttivat kotona joogaamisesta onlinejoogatuntien tai muiden opasteiden avulla.
Tästä artikkelista opit:
Joogatyylit – 9 eri modernia joogamuotoa
21 yleisintä asanaa eli jooga-asentoa Sanskrit-Suomi-Englanti -sanasto
Joogan terveyshyödyt
5 vinkkiä joogaan
Jooga – Usein kysytyt kysymykset
Joogavälineet – mitä tarvitset joogaamiseen?
Joogaharjoituksia ilmaiseksi netissä
Joogan alkuperä
Joogaretriitit
Lue lisää joogasta
Joogatyylit – 9 eri modernia joogamuotoa
Vinyasa jooga – virtaava flow jooga
Vinyasa jooga on virtaavaa joogaa, jossa liikkeet yhdistetään toisiinsa dynaamisen liikkeen avulla.
Vinyasa tarkoittaa virtaa sekä liikkeen ja hengityksen synkronointia. Vinyasa jooga on yksi yleisimmistä joogatyyleistä nykyään, ja jokainen harjoitus on hieman erilainen. Oleellista on liikkeen ja hengityksen virtaavuus.
Hatha jooga – rauhallisempi joogamuoto
Hathajooganimitys tulee sanskritin kielestä, jossa ha tarkoittaa aurinkoa ja tha kuuta. Tämän rauhallisen joogaharjoituksen ideana on löytää sisäinen tasapaino.
Tämä rauhallinen joogamuoto soveltuu niin aloittelijoille kuin pidempäänkin jooganneille ja siihen yhdistetään usein myös hengitystä ja meditatiivisuutta.
Astangajooga – intensiivinen ja kurinalainen harjoitusmuoto
Astangajoogaa kutsutaan joskus myös nimellä soturijooga, sillä siinä liikesarja toistetaan päivittäin samanlaisena ja se on fyysisesti raskasta.
Sarja alkaa aina viidellä aurinkotervehdys A:lla ja B:llä ja siirtyy samassa järjestyksessä seuraaviin liikkeisiin. Tämä haastava harjoitus pohjautuu sanskritissa kahdeksanosaiseen joogapolkuun, eli yoga sutriin.
Yin jooga – hidas joogamuoto mielen ja faskioiden rentouttamiseen
Yin jooga on erityisen rauhallinen joogamuoto, jossa pyritään lihasten sijaan rentouttamaan ja venyttämään lihasten sijaan sidekudosta. Siksi liikkeissä ollaan jopa 3-5 minuuttia ja pyritään rentouttamaan myös mieli.
Yinjoogalla on fyysisiä ja henkisiäkin lukkoja poistava vaikutus ja harjoituksen apuna käytetään usein välineitä, kuten tyynyjä, bolstereita tai peittoja olon mukavaksi tekemiseen.
Kundaliinijooga – erityisesti hengitykseen eli pranayamaan keskittyvä joogamuoto
Kundaliinijoogassa hyödynnetään monenlaisia hengitysharjoituksia, joilla pyritään saamaan kundaliinienergia eli prana virtaamaan ja kohoamaan ylöspäin alimmasta chakrasta.
Kundaliinijoogalla voi olla isojakin henkisiä vaikutuksia ja aloittelijan on hyvä aloittaa rauhassa ja opastetusti erilaiset henigtysharjoitukset ja -tekniikat.
Restoratiivinen jooga – lepoa ja mielen rentouttamista
Restoratiivisessa joogassa rentoudutaan helpoissa ja mukavissa asennoissa 5-25 minuutin ajan. Restoratiivinen jooga ehkäisee ja helpottaa stressiä ja rauhoittaa sympaattista hermostoa.
Joogassa käytetään usein tyynyjä ja muita välineitä mukavuuden varmistamiseen ja se soveltuu kaikille.
Iyengar jooga – linjausten löytämistä apuvälinein
Iyengar-joogassa hyödynnetään välineitä, kuten joogabolstereita, joogatiiliä ja joogavöitä, joiden avulla varmistetaan liikkeiden oikea anatominen linjaus.
Liikkeet pohjautuvatkin vanhoihin, klassisiin jooga-asanoihin. Asanoissa viivytään pitkään ja linjaukset ja asanat ovat tarkkoja.
Hotjooga – lämpöä hyödyntävä joogamuoto
Hot jooga, eli lämpöjooga pohjautuu Bikramjoogaan, jossa harjoitellaan yli ruumiinlämpöä korkeammassa, 40 asteen lämpötilassa.
Lämpö kiihdyttää aineenvaihduntaa ja notkistaa lihaksia, mutta liikkeissä tulee olla varovainen, sillä vaikka olisi lämmin, se ei automaattisesti tarkoita, että lihakset olisvat lämpimät vaikeisiin liikkeisiin. Muista siis olla itsellesi lempeä, jos menet kokeilemaan hot joogaa.
Ilmajooga – ilma-akrobatiasta lempeään liikkeeseen
Ilmajoogassa hyödynnetään kattoon kiinnitettävää pehmeää kangasta, jonka varassa voi roikkua monissa jooga-asennoissa.
Liina mahdollistaa erilaisia asentoja ja painovoiman hyödyntämistä. Mene ensin ohjatulle tunnille, jotta teet liikkeet oikein. Tunti kehittää liikkuvuutta, voimaa ja tasapainoa.
21 yleisintä asanaa eli jooga-asentoa Suomi-Englanti-Sanskrit-sanasto
KATSO 30 ASANAA KUVIEN JA KERA:
Alaspäin katsova koira – Downward Facing Dog – Adho Mukha Svanasana
Ylöspäin katsova koira – Upward Facing Dog – Urdhva Mukha Svanasana
Soturi 1 – Warrior One – Virabhadrasana
Soturi 2 – Warrior Two – Virabhadrasana 2
Soturi 3 – Warrior 3 – Virabhadrasana 3
Vuoriasento – Mountain pose -Tadasana
Tuoliasento – Chair pose – Utkatasana
Puu – Tree pose – Vrksasana
Kobra – Cobra pose – Bhujangasana
Chaturanga – Four-limbed Staff Pose – Chaturanga Dandasana
Lankku – Plank pose – Phalakasana
Vene – Boat pose – Navasana
Eteentaivutus seisten – Standing Forward Bend – Uttanasana
Selän suoristus eteentaivutuksessa – Flat back – Ardha Uttanasana
Syväkyykky – Garland Pose – Malasana
Eteentaivutus istuen – Seated Forward Fold – Paschimottanasana
Kissa – Cat pose – Marjaryasana
Lehmä – Cow pose – Bitilasana
Aura – Plow pose – Halasana
Lapsen asento – Child pose – Balasana
Kuolleen miehen asento – Corpse pose – Savasana
Joogan terveyshyödyt
On melko länsimainen ajattelutapa miettiä joogan hyötyjä, sillä siihen sisältyy jo ajatus, että harjoituksesta haetaan jotain lopputulosta, hyötyjä, sen sijaan että harjoittelussa vain olisi hetkessä juuri sellaisena kuin se on.
Joogalla on kuin onkin kokonaisvaltaisesti monenlaisia terveydellisiä hyötyjä, niin fyysisiä kuin henkisiäkin.
Joogan tieteellinen tutkimus on yleistynyt viime vuosina ja löytänyt joogasta apua yllättäviinkin tilanteisiin, kuten posttraumaattiseen stressihäiriöön.
Tässä kuitenkin 20 yleisesti tunnettua ja tunnistettua joogan terveyshyötyä
Joogan fyysisiä hyötyjä
- Jooga parantaa voimaa
- Jooga parantaa tasapainoa ja kehonhallintaa
- Jooga parantaa liikkuvuutta
- Jooga vahvistaa luita
- Jooga auttaa selkäkivuissa, jotka ovat hyvin yleisiä modernissa elämäntyylissä
- Jooga voi helpottaa niveltulehduksen oireita ja ylipäätään tulehdustiloja kehossa
- Sydämen hyvinvointi parantuu stressin vähennyksen ja verenpaineen laskun myötä säännöllisesti joogatessa
- Jooga parantaa keuhkoja syvään hengitysten sekä erilaisten hengitysharjoitusten avulla
- Jooga auttaa nukahtamaan ja nukkumaan paremmin ja syvempään
- Jooga voi auttaa tasapainottamaan hormonaalista inbalanssia
- Joogan kehoa tasapainottava vaikutus voi auttaa myös painonpudotuksessa
- Jooga parantaa vastustuskykyä
Joogan henkisiä hyötyjä
- Jooga parantaa mielialaa
- Jooga rauhoittaa sympaattista hermostoa
- Jooga vähentää stressiä
- Jooga voi parantaa keskittymiskykyä
- Jooga rauhoittaa hermostoa kokonaisvaltaisesti
- Jooga parantaa läsnäoloa hetkessä
- Jooga voi auttaa masennusoireisiin
- Jooga parantaa itsetuntemusta
5 vinkkiä joogaan
Time needed: 5 minutes
Näiden viiden vinkin avulla pääset hyvin alkuun joogaharrastuksessa.
- Kokeile ensin ohjatusti
Vaikka jooga koetaankin rauhalliseksi harjoitukseksi, on siinäkin loukkaantumisriski. Aloita siis joogaharrastus jonkun opastuksella, jotta opit oikeat linjaukset ja liikesuunnat. Näin vältyt myös mahdollisilta pidempiaikaisilta rasitusvammoilta, mitä voi tapahtua erityisesti ashtangajoogan liian innokkaassa harjoittamisessa alussa.
- Kokeile useita eri tyylejä, mikäli ensimmäinen joogakerta ei tuntunut omalta
Yllä kuvatut eri joogatyylit eroavat toisistaan hyvinkin paljon. Älä siis tee liian nopeita loppupäätelmiä, jos kokeilit vain ashtangaa tai yinjoogaa aluksi. Hathajoogasta tai vinyasajoogasta on usein hyvä aloittaa.
- Sinun ei tarvitse olla notkea
Etenkin Instagramista saa helposti kuvan, että kaikki joogit ovat todella notkeita ja olisi vain noloa mennä tunnille, jossa eriskummallisista asennoista voi vain haaveilla. Kanna itsesi ylpeydellä tunnille ja kuuntele omaa kehoasi ja tee sen mukaan. Se on sinun tuntisi ja sinun kehosi, ja tärkeintä on kunnioittaa sen liikelaajuuksia ja vasta toisena tulee se, miten opettaja käskee tehdä.
- Muista hengittää
Joogatyylistä riippumatta hengitys on usein keskeisessä osassa. Palauta siis tunnin aikana useamman kerran mieleesi hengityksesi huomioiminen.
- Kunnioita kehoasi ja mieltäsi
Kuten sanottu, kunnioita kehosi liikelaajuuksia, mutta myös mieltäsi. Älä vertaile itseäsi muihin, sillä joogaharjoitus on aina vain sinun oma harjoituksesi, ja sekin voi erota paljonkin eri päivänä. Ota siis harjoitus juuri sellaisena kuin se siinä hetkessä on.
Jooga – Usein kysytyt kysymykset
Jooga parantaa fyysistä hyvinvointia voiman, liikkuvuuden ja hapenottokyvyn muodossa sekä vähentää stressiä. Se parantaa kehotuntemusta ja tasapainoa sekä kokonaisvaltaista kehon ja mielen hyvinvointia ja balanssia.
Kaikki joogatyylit eivät välttämättä sovi raskaana oleville tai joillekin sairauksille, kuten sydänongelmista tai selkärankavammoista kärsiville. Jooga ei välttämättä sovellu myöskään kovin pian leikkausten jälkeen – varmista siis aina lääkäriltäsi suositukset juuri sinulle. Mikäli sinulla on osteoporoosi, vältä joogaliikkeitä, joissa on laajoja taivutuksia nivelille. Ennen kaikkea kuuntele kehoasi joogatunnilla.
Jooga parantaa ruoansulatusta ja vähentää stressiä sekä kiinteyttää lihaksia, joten se voi olla tukena myös laihduttamisessa ja painonpudotuksessa
Joogalajeja on monia, joista osa on hyvinkin aktiivisia. Joten riippuu lajista, ”riittääkö” pelkkä jooga juuri sinulle lajiksi.
Joogan tarkoituksena on parantaa yhteyttä – yhteyttä mieleen, kehoon sekä muihin ihmisiin ja energioihin. Se parantaa kehon ja mielen tasapainoa ja sen ultimaattiseksi tarkoitukseksi kutsutaan valaistumista ja vapautumista.
Erityisesti astangajooga sekä erilaiset intensiivisemmät vinyasa jooga flowt ovat tehokkaita kiinteytymiseen ja aineenvaihdunnan nopeuttamiseen, kun taas rauhallisemmat lajit, kuten yin jooga ja restoratiivinen jooga keskittyvät enemmän rauhoittamaan kehoa, mieltä ja aineenvaihduntaa.
Jooga itsessään, etenkin länsimaissa harjoitettu jooga ei ole uskonnollista. Joogan juuret kuitenkin pohjautuvat Intian filosofiaan ja se on läheisesti assosioitu buddhismiin sekä hinduismiin. Suurin osa joogeista keskittyy sen kehollisiin ja mielellisiin hyötyihin, kun taas jotkut joogit haluavat tuoda uskonnollisia elementtejä osaksi joogaa. Joogaa voi kuitenkin harjoittaa kuka vain, riippumatta hänen uskonnollisesta taustastaan tai uskomuksistaan. Kaikkiaan se on kuitenkin yksilön henkilökohtainen päätös, haluaako nähdä joogan uskonnollisena vai täysin siitä erillisenä.
Joogaan ei tarvitse olla notkea, vaan tärkeämpää on kuunnella omaa kehoa ja olla vertailematta itseään muihin. Toki joitain asentoja voit haluta modifioida, mutta tämä ei ole mikään este joogalle – pikemminkin joogan idea on kuunnella omaa kroppaasi ja toimia sen mukaan.
Jooga eroaa venyttelystä eniten sen osalta, että hengitys, sen tarkkailu ja kontrollointi sekä yhdistäminen liikkeisiin on tärkeässä osassa joogassa. Joogassa keskitytään kehon lisäksi myös mielen huoltoon.
Tärkeintä on, että vaatteet ovat mukavat päällä, venyvät, eivätkä kiristä etenkään vatsan alueelta, sillä haluat pystyä hengittämään syvään vatsaan. Hyvä asu on esimerkiksi T-paita ja joogalegginssit, tai löysät joogahousut ja toppi. Katso myös: parhaat joogahousut
Et tarvitse muuta kuin itsesi ja joogamaton. Mikäli harjoitat joogatyyliä, mikä vaatii enemmän välineitä, voit tarvita joogatiiliä, bolsterin, peiton ja tyynyjä. Nämä riippuvat kuitenkin lajeittain ja pelkällä joogamatolla pääset erittäin pitkälle.
Jooga pohjautuu alunperin Intian filosofiaan ja siksi monet jooga-asentojen eli asanoiden alkuperäiset nimet ovat sanskritiksi.
Joogavälineet – mitä tarvitset joogaamiseen?
Tarvitset joogaamiseen itsesi, mukavat vaatteet ja joogamaton.
Kaikki muut välineet, kutenjoogatiilet, joogavyö, joogabolsteri ja peitto ovat vapaaehtoisia.
Joogaharjoituksia ilmaiseksi netissä
Pääset joogaamaan kanssani ilmaiseksi Youtubessa. Tässä ensimmäinen onlinejoogatuntini, mikä on keskitason vinyasa joogaflow. Jatkossa on tulossa paljon lisää joogavideoita, myöskin etenkin aloittelijoille sopivia harjoituksia.
Parhaat vinkit joogamaton ja vaatteiden valitsemiseen
Joogavaatteita, joogamattoja ja erilaisia varusteita on nykyään tarjolla niin paljon erilaisia, jotenolen koonnut näihin artikkeleihin vinkkejäni parhaiden valitsemiseen.
Tavoitteenani on auttaa sinua valitsemaan oikeanlaiset joogavaatteet ja varusteet, jotta sinä voit keskittyä itse joogaharjoitukseen. Löydät täältä myös arvosteluja joogatuotemerkeistä.
Paras joogamatto
- 13 joogamaton vertailu
- Ylivoimaisesti parhaat joogamatot listattuna eri joogatyyleihin ja tarpeisiin
Parhaat joogahousut
- Parhaat joogahousut eri joogalajeihin
- 5 x parhaat sisältöen joogatrikoita sekä parhaat löysät joogahousut
Miten valita joogamatto: paras ekologinen joogamatto
- Vinkit sinulle parhaan joogamaton valintaan
- Joogamattojen materiaalit: mitä ottaa huomioon
Parhaat urheiluliivit
- Parhaat liivit juoksuun
- Parhaat liivit kevyellä, keskivahvalla ja vahvalla tuella
I can I will alekoodi
- Hyödynnä alekoodi
- Lue, miten koodi käytetään
- Muita usein kysyttyjä kysymyksiä IcanIwillistä
Icaniwill kokemuksia
- Arvostelu
- Kokovinkkejä
- Palautus ja muuta infoa supersuositusta IcanIwill -treenivaatebrändistä
Jooga vegaaniset lisäravinteet
- Tästä artikkelista löydät vegaaniset, joogille soveltuvat lisäravinteet
- Rauhoittumiseen, vastustuskykyyn ja suorituskykyyn ja jaksamiseen
Joogan alkuperä
Olen tehnyt kandini ja graduni joogaan sekä joogamatkailuun liittyen, joten olenkin perehtynyt tähän melko paljon.
Tässä muutamia otteita, mitä tiede tästä sanoo, menemättä liian syvälle:
Modernilla joogalla tarkoitetaan joogatyylejä, jotka ovat syntyneet idän ja lännen kulttuurien kohdatessa 1800-luvun puolivälissä.
Jooga tarkoittaa unionia tai yhdistämistä: kehon, mielen ja hengen yhdistämistä, yhteyttä muihin ja yhteyttä maahan.
Jooga liittyy itsensä tutkiskeluun ja mentaalisten ja fyysisten esteiden purkamiseen oman, täydellisen potentiaalin toteuttamiseksi.
Patanjalin joogafilosofian klassisen teoksen Yoga Sutras mukaan jooga on kokonaisvaltainen elämäntapa, joka sisältää muun muassa erilaisia eettisiä harjoitteita, moraalisia rajoitteita ja hengityksen ja kehon harjoituksia.
Joogalla on pitkä ja moninainen historia pohjautuen hinduismiin ja Intian kulttuureihin.
Joogan tavoitteena on itsensä toteuttaminen, ja kärsimysten voittaminen, joka johtaa “vapautuksen tilaan.”
Jooga chakrat
- Joogafilosofia pohjautuu 7-osaiseen kehon energiakeskukseen, eli chakraan
- Lue chakraoppaasta oleellisimmat tiedot 7 chakrasta
- Löydät mm. tietoa chakrojen ominaisuuksista, elementeistä, symboleista ja mentaalisista ominaisuuksista
Opi tasapainottamaan alin chakra
Opi tasapainottamaan toinen chakra
Opi tasapainottamaan kolmas chakra
Opi tasapainottamaan neljäs chakra
Opi tasapainottamaan viides chakra
Opi tasapainottamaan kuudes chakra
Opi tasapainottamaan ylin chakra
Yleisopas chakrojen pariin
Joogaretriitit
Jooga tarkoittaa yhteyttä itseen, maahan ja muihin.
Siksi joogaan liittyen järjestetäänkin maailmanlaajuisesti erilaisia retriittejä, joissa kokoonnutaan yhteen joogaamaan, syömään terveellisesti ja elämään hitaasti hetkessä.
Täältä voit lukea kokemuksiani ensimmäisestä joogaretriitistäni sekä vastauksia joihinkin usein kysyttyihin kysymyksiin joogaretriiteistä:
Joogaretriitti kokemuksia
- Kokemuksia ensimmäiseltä jooga- ja meditaatioretriitiltäni
- Millainen on tyypillinen ohjelma retriitillä?
Mindfulness
- Mitä on mindfulness?
- Millaisia mindfulness -harjoituksia voi tehdä?
- Mindfulnessin hyödyt
Syvennä joogatietämystäsi – lue lisää näistä lähteistä
Mikäli kiinnostuit joogasta ja haluaisit oppia ja lukea siitä lisää, voit aloittaa esimerkiksi näistä kirjoista ja artikkeleista.
Tieteellisiä julkaisuja joogasta
- Ketola, K. (2020) Jooga ja meditaatio Suomessa. Teoksessa Hellqvist, E., Komulainen, J. & Hiltunen, P. Y. (2020). Henkisyyttä ja mielenrauhaa: Aasian uskonnollisuus länsimaissa. Gaudeamus.
- Byrne, J. & Singleton, M. (2008). Yoga in the Modern World: Contemporary Perspectives. London: Routledge.
Kirjoja ja kevyempää luettavaa joogasta
- Kassila, T. (2015). Patañjalin jooga-ajatelmat. Vantaa: Om Kustannus. Uusi käännos ja tulkinta Patanjalin jooga-ajaltemista.
- Rommi, S. (2015). Monsuunimantroja: Kirjoituksia joogasta ja Intiasta. Helsinki: Basam Books.
- Rommi, S. (2009). Kahvia ja guruja: eli kolme vuotta Intiassa. Helsinki: Basam Books.
- Patañjali & Woods, J. H. (2003). The Yoga Sutras of Patanjali. New York: Dover Publications.