Etusivu » Jooga – liikkeet, jooga asanat, joogatyylit » Miten valita joogamatto: paras ekologinen joogamatto


Miten valita joogamatto: paras ekologinen joogamatto

”Sähän oot joogaopettaja, niin osaat varmaan vinkata, mikä on paras joogamatto?”
Multa kysytään tätä aika usein, joten tässä postausksessa mun vastaus, mitä kannataa ottaa huomioon joogamaton ostossa (muutakin kuin sisustukseen sopiva väri).

Lue myös artikkeli parhaista joogamatoista: vertailussa 13 ehdottomasti parasta joogamattoa

Modernin joogamaton keksi Angela Farmer vuonna 1982⠀

Ennen sitä joogaa harjoitettiin perinteisesti joko karkaistulla lehmän lannalla 🐮💩 tai kusha-ruoholla 🌱⠀

1. Joogamaton koko ja muoto

Aloitetaan yksinkertaisista seikoista: Joogamaton vakiokoko on noin 180 cm pitkä ja 60 cm leveä. Jos olet pitkä, kannattaa harkita pidempää joogamattoa, jotta voit mukavasti makailla sen päällä, molemmat jalat ja pää matolla. Useimmille meistä vakiokoko toimii kuitenkin hyvin.


Myynnissä on myös leveämpiä joogamattoja, ja tämä on lähinnä henkilökohtainen mieltymys, jos haluat hieman leveämmän maton tavallisen maton sijaan. Se voi olla kätevää, jos teet monia sivuttaisliikkeitä, etkä halua jatkuvasti päätyä pois joogamatolta. 😊


On myös pyöreitä joogamattoja, jotka eivät ole vain kauniita, mutta myös käteviä istuvaan meditaatioon. Kokonaisuudessaan sanoisin, että jos et ole keskimääräistä pidempi, useimmat meistä voivat täydellisesti joogata, keskittyä ja löytää meditatiivisen tilan vakiokokoisella joogamatolla.

2. Matkamatto vai kotijoogamatto -joogamaton paino

Toinen seikka, jonka haluat ottaa huomioon, on joogamaton paksuus. Tavallisesti joogamatot ovat noin 3-6 mm paksuja.

Jos matkustat paljon ja haluat matkajoogamaton, valitse ohuempi matto, joka on myös kevyempi.

Normaalit joogamatot painavat noin 3 kiloa, mutta kevyet matot voivat olla alle yhden kilon. Jos matkustat paljon, varmista, että joogamatolla on myös kantohihna.

3. Joogamaton pito eli grippi

Riippuen siitä mitä joogatyyliä harrastat, kannattaa miettiä joogamaton pitoa. Itse pidän joogamatoista, joissa on todella hyvä pito. Ekomateriaaleissa tämä tarkoittaa esimerkiksi luonnonkumia, kun taas korkkijoogamatot ovat ainakin omassa käytössäni olleet melko liukkaita. On huomattavasti helpompaa keskittyä harjoitukseen maadoittuneesti, kun matossa on hyvä pito.

Se mahdollistaa paremman tasapainon, paremmin maadoitettuja sotureita ja vähemmän pelkoa inversioissa, kuten kyynärvarsien varassa, koska sinun ei tarvitse miettiä, liukuvatko sormesi tai varpaasi.

Jos taas harrastat rauhallisempia joogan muotoja kuten yinjoogaa sekä meditaatiota, silloin pito eli grippi ei välttämättä ole pääosassa, vaan voitkin haluta esimerkiksi paksumman ja pehmeämmän joogamaton.

4. Ekologiset joogamattomateriaalit -sinun ja luonnon vuoksi

Kuten jo mainittu, luonnonkumi ja korkki ovat esimerkkejä ympäristöystävällisistä materiaaleista. Miksi sillä on merkitystä, että matto on luonnonmateriaaleista? No, haluamme harjoitella kestävästi ja vahingoittamatta luontoa noudattaen Patanjali-joogasutrien yamojen ensimmäistä osaa:

Ahimsa (hindulaisessa, buddhalaisessa ja jainistisessa perinteessä) tarkoittaa kaien elävän kunnioittamista ja väkivallan välttämistä toisia kohtaan.

Toiseksi, haluat harjoitella terveellisesti, joten kemikaalien ja muovin syvään hengittäminen ei kuulosta hyvältä ajatukselta. Tyypillisesti halvat joogamatot valmistetaan PVC: stä (öljystä valmistettu polyvinyylikloridi), mikä antaa joogamatolle hyvän rakenteen, mutta siitä on maksettava negatiivisilla ympäristö- ja terveysvaikutuksilla. Joten katsotaan sen sijaan:


Luonnonmateriaalit joogamatoissa, ja mitä niissä tulee ottaa huomioon:

  • Vastuullisesti tuotettu luonnonkumi (varmista, että et ole allerginen kumille)
  • Korkki (saattaa olla hieman liukas, joten toimii rauhallisemmalle harjoitukselle)
  • Termoplastinen elastomeeri (TPE) (= tämä on kumin ja muovin sekoitus, joka antaa molempien materiaalien edut, ja sitä voidaan tuottaa pienemmällä energialla) (HUOMAUTUS: Ekologisista ja terveysvaikutuksista ei ole vielä tehty paljon tutkimusta tästä materiaalista)
  • Juutti (kaiken kaikkiaan hyvä materiaali, erinomainen pito ja imee hieman hikeä) (juuttomattoihin on monta kertaa lisätty joko muovia tai kumia, joten varmista, että siinä ei ole epäilyttäviä lisäaineita)

5. Ayurvediset värit- enemmän kuin vain visuaalinen ilo

Nyt kun olemme käsittelleet tekniset tiedot joogamaton valitsemisesta, siirrytään grafiikkaan ja väreihin. Toki, voit valita suosikkivärisi tai kotisi sisustukseen sopivan värin, siinä ei ole mitään vikaa. Mutta voit myös yrittää valita maton värin ayurvedisen tieteen perusteella.


Voit tehdä testin täällä ayurvedisen rakenteesi selvittämiseksi.


Kun olet löytänyt, oletko enimmäkseen Vata, Pitta vai Kapha, voit lisätä ayurveda-tietoa joogamaton värin valitsemiseen.

Nyrkkisääntönä sinun tulisi käyttää niitä värejä, jotka rauhoittavat omaa hallitsevaa tai pahentunutta Doshaa.

Dosha Vata suosii lämpimiä ja energisiä värejä, kuten punaista, oranssia, keltaista tai jopa valkoista.


Siksi pastellivärejä pidetään parempana tälle Doshalle, kun taas mustaa, ruskeaa ja harmaata on ehdottomasti vältettävä, koska ne tukahduttavat Vata-tyypin.


Dosha Pitta, jolla on luonnollinen taipumus lämpöön ja aggressioon, soveltuvat kylmät, vaaleat ja miedot värit. Koska Pittaa hallitsee palava energia, sininen ja vaaleansininen väri ovat varmasti hyviä rauhoittamaan Pitta-tyyppiä.


Kaphan ”raskautta” voidaan stimuloida lämpimillä, kirkkailla ja ylellisillä väreillä, kuten violetti punainen ja keltainen tai jopa kulta. Punainen on paras väri Kaphalle, koska se stimuloi ja harmonisoi tätä Doshaa. Kaphan tulisi välttää vaaleita värejä, kuten valkoinen, harmaa, sininen ja musta.


Muu jooginen tapa valita joogamaton väri voi perustua chakra-väreihin. Sanoisin kuitenkin, että älä ota tätä liian vakavasti – ehkä oikea joogamatto on se, joka näyttää sinulle kauneimmalta tai käytännöllisimmältä.


Muodot voivat auttaa löytämään keskustan: Keski- ja vaakaviivat voivat auttaa löytämään oikeat linjaukset matolla, mutta ne eivät ole välttämättömiä. Rakastan henkilökohtaisesti kaikkea symmetristä, joten valitsen maton, jossa on ainakin keskilinja.

6.Miten pitää joogamatosta hyvää huolta

Nyt kun sinulla on tietämystä, kuinka ostaa täydellinen joogamatto, haluat varmasti myös tietää, kuinka pitää siitä hyvää huolta, että se pysyy hyvänä pitkään.


Puhdista joogamatto (mieluiten ympäristöystävällisellä puhdistusaineella) säännöllisesti. Löydät yksinkertaisen reseptin itse valmistetulle ekopesuaineelle minun instagraminsta @sinimalism kohokohdista ”yoga tips”.

Kannattaa lisäksi googla juuri sinun joogamaton materiaalille soveltuvat puhdistusaineet.


Älä jätä mattoasi suoraan auringonvaloon tai kylmiin lämpötiloihin.

7.Mitä joogamattoa minä itse käytän?

Henkilökohtaisesti pidän eniten luonnonkumista valmistetuista joogamatoista, sillä niissä on hyvä pito alusta alkaen. Nykyinen mattoni on Moonholilta, valmistettu kestävästi ja Pro-tason pidola. Se on hieman suurempi kuin tavallinen joogamatto (185 x 68 cm). Ja sen mukana tulee kätevä kantohihna. Rakastan myös joogamaton designia symmetrisillä viivoilla, astrologisilla muodoilla ja rauhoittavilla väreillä. Jos haluat juuri tämän, sen nimi on PRO-joogamat STICKY VENUS


Joskus käytän myös korkkijoogamattoa rauhallisempaan joogaan, kun en tarvitse niin paljon pitoa. Myös maton luonnollinen korkin väri antaa hieman samalla tavalla rauhoittavan tunteen kuin luonnossa oleminen.


Aiemmin käytin myös Moonchildin luonnonkumista valmistettua joogamattoa, mutta tämän pito heikkeni aika paljon ajan myötä. Myös pidon säilyttämiseksi on tärkeää selvittää hyvin, millä joogamatto kannattaa puhdistaa, ettet vain vahingoita pintaa.

Toivottavasti tämä postaus auttoi sinua valitsemaan joogamaton! Voit vapaasti kommentoida tai lähettää viestiä Instagramissa ja kysellä lisätietoja! Mutta älä myöskään yliajattele joogamaton ostoa, sillä

joogaa tapahtuu kaikkialla, ei vain joogamatolla

Namaste!

The site contains affiliate links. This does not bring any costs for you, but I may get a tiny comission to cover the site costs to provide free content if you utilize them.

© Copyright Sinimalism 2024