Sinimalism
Sinimalism
Vastuullinen matkailu ei ole oma matkailutyylinsä, vaan mikä
tahansa matkailu voi olla vastuullista, jos otamme vastuun matkoistamme
yksilöinä ja kollektiivisesti (Goodwin, 2012, s.1)
Nämä tavoitteet on asetettu vastuulliselle matkailulle ensimmäisessä kansainvälisessä Vastuullisen Matkailun konferenssissa Kapkaupungissa 2002.
1. Minimoida kielteisiä taloudellisia, ympäristöllisiä ja sosiaalisia vaikutuksia
2. tuottaa enemmän taloudellista hyötyä paikallisille ihmisille ja parantaa isäntäyhteisöjen hyvinvointia, parantaa työoloja ja saavutettavuutta matkailualalla
3. ottaa paikalliset ihmiset mukaan heidän elämäänsä vaikuttaviin päätöksiin
4. vaikuttaa myönteisesti luonnon- ja kulttuuriperinnön säilyttämiseen, maailman monimuotoisuuden säilyttämiseen
5. tarjota enemmän nautinnollisia kokemuksia matkailijoille: yhteyksien avulla paikallisiin ihmisiin ja ymmärtäen paremmin paikallisia kulttuurisia, sosiaalisia ja ympäristöongelmia
6. mahdollistaa matkailun vammaisille ja vähäosaisille
7. arvostaa paikalliskulttuureita, herättää kunnioitusta turistien ja isäntien välillä sekä rakentaa paikallista ylpeyttä ja luottamusta.The first International Conference on Responsible Tourism in Cape Town in 2002
Kestävää ja vastuullista matkailua käytetään lähes synonyymeina, mutta niillä on merkitysero. Vastuullinen matkailu tarkoittaa matkailun eri sidosryhmien vastuuta matkailun vaikutuksista. Kestävä matkailu puolestaan on päämäärä, johon vastuullisen matkailun avulla pyritään. (García-Rosell, 2017)
Vastuullinen matkailu on siis prosessi, kun taas kestävä matkailu on päämäärä.
Vastuullinen matkailu tarkoittaa vastuunottoa matkailun eri negatiivisista vaikutuksista. Matkailijat ovat luonnollisesti yksi monista sidosryhmistä, joilla tämä vastuu on. Vastuullisuus voidaan jakaa viiteen eri osa-alueeseen, jotka ovat sosiaalinen, kulttuurinen, taloudellinen, ekologinen sekä poliittinen vastuu.
Vastuullinen matkailu ei siis ole oma matkailutapansa, vaan kaikki matkailu voi olla vastuullista, mikäli otamme yksilöinä sekä kollektiivisesti vastuun matkoillamme. (Goodwin, 2012, p.1). Koska matkailu sisältää paljon matkailijan omia valintoja, voimme vaikuttaa matkailuun paljon omilla, vastuullisilla valinnoillamme.
Matkailutulojen pysyminen kohteessa
Poliittinen vastuu on pikemminkin kaikkien valintojen ja toimien yhdistelmä, kuin yksittäinen osa-alue. Kun mietit asiaa, onhan se periaatteessa poliittinen valinta, millaisia yrityksiä sekä matkakohteita haluaa tukoa. En kuitenkaan keskittyisi tähän vastuullisuuden osa-alueeseen kovin kirjaimellisesti, sillä muutoin jokaisesta teosta tulee poliittinen, enkä haluaisi yksinkertaistaa sitä tällä tavalla.
Toisesta näkökulmasta maiden poliittiset päätökset vaikuttavat myös matkailuyrityksiin. Todennäköisemmin pystytään matkustamaan vastuullisesti maissa, jotka ovat ohjanneet enemmän varoja sellaisiin asioihin kuin hyvään infrastruktuuriin, jätehuoltojärjestelmään ja yritysten yhteiskuntavastuulakeihin.
Pystyt todennäköisemmin matkustaa vastuullisemmin maassa, jossa on ohjattu eemmän varoja yritysten yhteiskuntavastuulakeihin sekä infrastuktuuriin.
Monissa tapauksissa vastuullisuuden suhteen keskitymme vain yhteen näkökulmaan näkemättä laajempaa kokonaisuutta. (Goodwin, 2012, s. 17–18). Matkailu on kuitenkin yksi suurimmista toimialoista, joten emme voi kieltää tarvetta puhua sen vastuusta (Goodwin, 2012, s.10).
Vastuullisessa matkailussa on ymmärrettävä, että matkailu on sitä, mitä me siitä teemme (Goodwin, 2012, p.5). Krippendorfin mukaan (1987, p.109) jokainen matkailija rakentaa ja tuhoaa ihmisarvoa matkaillessaan. Vastuullinen matkailu ei siis ole oma matkailutapansa, vaan kaikki matkailu voi olla vastuullista, mikäli otamme yksilöinä sekä kollektiivisesti vastuun matkoillamme. (Goodwin, 2012, p.1). Koska matkailu sisältää paljon matkailijan omia valintoja, voimme vaikuttaa matkailuun paljon omilla, vastuullisilla valinnoillamme.
Matkustustavat ja ihmisten kohtaaminen matkoilla asettavat erityisiä ympäristöllisiä, sosiaalisia ja taloudellisia haasteita. (Goodwin, 2012, s. 11) Matkailu voi olla kestämätöntä monista syistä. Jotkut ovat yksinkertaisempia, joihin yksilöiden vastuu voi vaikuttaa, kun taas toiset ovat monimutkaisempia. Monissa tapauksissa vastuullisuuden suhteen keskitymme vain yhteen näkökulmaan näkemättä laajempaa kokonaisuutta. (Goodwin, 2012, s. 17–18). Matkailu on kuitenkin yksi suurimmista toimialoista, joten emme voi kieltää tarvetta puhua sen vastuusta (Goodwin, 2012, s.10).
Edellä mainitut toimenpiteet muodostavat prosessin kohti matkailun kestävyyttä. Kestävä matkailu ja matkailun kestävä kehitys nähdään usein synonyymeinä. Se pyrkii ottamaan huomioon matkailun vaikutukset nyt ja tulevaisuudessa sekä matkailun sidosryhmien tarpeet. (Tervo-Kankare, 2017.)
Kestävän matkailun haasteet ovat erilaisia eri kohteissa ja eri matkoilla, joten myös vastuullisen matkailun ratkaisut ovat erilaisia eri kohteissa.
Maailman matkailujärjestö UNWTO määrittelee kestävän matkailun kolme keskeistä tavoitetta.
Kestävän matkailun tulee:
1. Hyödyntää optimaalisesti ympäristön resursseja, säilyttää luonnon monimuotoisuus ja ylläpitää olennaisia ekologisia prosesseja.
2. Kestävän matkailun ideana on myös kunnioittaa vastaanottajamaiden aitoa sosiokulttuuria säilyttäen perinteisiä arvoja ja rakennettua kulttuuriperintöä sekä lisätä kulttuurienvälistä ymmärrystä ja suvaitsevaisuutta.
3. Kolmanneksi kestävän matkailun tehtävänä on varmistaa, että taloudelliset hyödyt jaetaan oikeudenmukaisesti kaikkien sidosryhmien kesken, mikä parantaa isäntämaan ansaintamahdollisuuksia, luo kestäviä työpaikkoja ja myötävaikuttaa köyhyyden lievittämiseen. (UNWTO, 2005, s. 11-12.)
The site contains affiliate links. This does not bring any costs for you, but I may get a tiny comission to cover the site costs to provide free content if you utilize them.
© Copyright Sinimalism 2024