Vaella vastuullisesti – 10 kohdan checklist

Nykyisten matkustusrajoitusten vuoksi kotimaanmatkailu, patikointi ja retkeily on varmasti kova sana tänäkin kesänä. Varsinkin Suomessa retkeily on suosittu harrastus, ja kävijöitä kansallispuistoissa riitti ainakin viime kesänä jonoksi asti. Retkeily onkin loistava tapa nähdä kotimaata uudesta näkökulmasta ja kunnioittaa luontoa. Kuitenkin välillä peruskäytännöt ja retkeilyetiketti unohtuu, joten ajattelin kirjoittaa helpon 10 kohdan checklistan seuraavalle retkelle

Miten patikoida vastuullisesti: 10 kohdan lista

1. Seuraa merkittyjä reittejä

Tähän on kaksi syytä. Ensinnäkin kyse on luonnon kunnioittamisesta. Se on yllättävää, miten vähän tallauskertoja vaatii uuden polun muodostuminen. Tämä vahingoittaa luontoa paljon, vaikka se tuntuu pikkuseikalta, mutta entä jos tuhat ihmistä tekisi saman sinun jälkeesi?

Toiseksi kyse on turvallisuudesta. Varsinkin jos vaellat vaikeaa tietä, on turvallisempaa pysyä polulla, jotta et yhtäkkiä päädy jyrkänteen reunalle.

2. Älä roskaa

Tämän pitäisi olla itsestään selvää, mutta valitettavasti ei ole. Jos sinulla oli energiaa kuljettaa ruoat sinne täynnä eväitä, jaksat varmasti kantaa ne pois myös tyhjänä. Jos huomaat paljon roskaa luonnossa, voit kerätä ne. Se ei ehkä ole sinun roskasi, mutta tämä on myös sinun maapallosi. Pakkaa aina mukanasi ylimääräinen roskapussi kerätäksesi omat roskasi ja sotkut, jonka muut vähemmän huomaavaiset retkeilijät ovat saattaneet jättää.

Ja ei, muovipullo ei hajoa luonnossa; tai se vie noin 450 vuotta.

Toinen näkökulma tähän: sinun ei myöskään tarvitse ottaa mitään matkamuistoksi luonnosta, varsinkin jos vaellat kansallispuistossa. Tarvitsetko tosiaan sen jännän näköisen kiven mukaasi matkamuistoksi? Henkilökohtaisesti rakastan tallentaa hetket valokuviin.

3. Kunnioita villieläimiä ja pysy turvassa

Metsässä vaellettaessa on tärkeää antaa riittävästi rauhaa myös eläimille. Älä huuda ja melua matkallasi, sillä se voi pelottaa eläimiä. Toiseksi, jos vaellat koiran kanssa, sinun on pidettävä koirasi talutushihnassa lintujen pesimäaikana.

Toiseksi on erittäin tärkeää pitää itsesi turvassa.

Varmista, ettet jätä haisevaa ruokaa telttasi ulkopuolelle, koska saatat saada nälkäisiä eläinkunnan vierailijoita.

Toiseksi selvitä etukäteen, miten käyttäytyä, jos kohtaat eläimiä, kuten karhu, villisika tai susi. Karhujen kanssa on tärkeää pysyä rauhallisena.

Jos kohtaat karhun:

  • Pysy rauhallisena
  • Puhu tai laula karhulle rauhanomaisesti
  • Peruuta hitaasti, mutta älä käännä selkääsi karhulle
  • Kävele vain hitaasti, älä tee yleisimpiä virheitä, kuten juoksemista tai kiipeämistä puuhun
  • Voit jättää jonkin verran kangasta tai tarvikkeita karhun hajuiksi
  • Viimeisenä keinona mene alas maahan

(Lähde: riista.fi)

Jos kohtaat suden:

  • Pysy rauhallisena ja pelottomana
  • Poistu taakse tilanteesta
  • Vältä suoraa katsekontaktia
  • Jos susi hyökkää, sinun on kyettävä pelottelemaan susi pois, jotta se antaisi periksi. Tähän voit pitää kovaa meteliä, tömistellä tai tedhä meteliä trangialla/muilla välineillä.
  • Tämä tilanne olisi kuitenkin poikkeuksellinen, koska sudet eivät ole hyökänneet ihmiseen Suomessa 1600-luvulta lähtien.

(Lähde: suurpedot.fi)

Jos kohtaat villisian:

  • Pysy rauhallisena ja peräänny tilanteesta
  • Älä provosoi eläintä kameran salamalla tai millään muulla
  • Jos törmäät villisikaan autolla, älä nouse autosta, koska sika saattaa olla vihainen
  • Kerro viranomaisille tarkka sijainti, missä onnettomuus tapahtui

(Lähde: gov.sg)

4. Tunne rajasi ja pidä huolta itsestäsi

Olet vastuussa omasta jaksamisestasi ja hyvinvoinnistasi vaelluksella. Jos olet ensimmäistä kertaa vaeltamassa, älä yritä haukata liian isoa palaa kerralla ja vaeltaa liian pitkää matkaa. Ensinnäkin, teet kokemuksesta todella epämukavan itsellesi, ja toiseksi et varmaankaan halua soittaa hätänumeroon saadaksesi apua.

Rajasi tunteminen: Aloita siis rauhassa ja tutustu rajoihisi tällä tavalla. Opit kuinka paljon painoa pystyt kantaa mukanasi ja millainen vauhti sopii sinulle pidemmillä matkoilla.

Muista pitää tarpeeksi taukoja ja tankata riittävästi vettä ja ruokaa vaelluksen aikana.

Nauti hyvinvointihyödyistä, joita luonto ja metsäkävelyt tuovat sinulle.

5. Varmista, että vettä on riittävästi

Jos olet pidemmällä vaelluksella ensimmäistä kertaa, saatat olla yllättynyt siitä, kuinka paljon vettä tarvitaan, varsinkin jos sää on aurinkoinen. Hyvä nyrkkisääntö on juoda puoli litraa vettä jokaisen kohtalaisen aktiivisen tunnin aikana. Saatat joutua nostamaan veden määrää vaelluksen intensiteetin ja lämpötilan perusteella.

Jos aiot kantaa vedet mukanasi, ota huomioon, kuinka paljon sitä on todella oltava matkassa. Parempi vaihtoehto on tarkistaa vesipisteet etukäteen, missä voit täyttää pullosi ja mieluiten hankkia vesisuodattimen. Voit lukea lisää asiantuntijoiden neuvoja oikeasta nesteytyksestä osoitteessa rei.com.

6. Valitse kunnolliset varusteet

Varmista, että sinulla on tarpeeksi hyvät varusteet. Sinun ei tarvitse ostaa viimeisimpiä ammattilaisten varusteita, mutta haluat paremmat kengät kuin jotkut liukkaat kangaskengät, joista saat syylät kantapäihin hetkessä. Vanha sanonta kuuluu: “Köyhillä ihmisillä ei ole varaa ostaa halpaa”. Tämä tarkoittaa, että on parempi ostaa laadukkaat varusteet, jotka kestävät pitkään ja pitää niistä hyvää huolta sen sijaan, että vaihdat niitä liian usein. Valitse siis materiaaliltaan laadukkaat retkeilyvarusteet, kuten merinovilla, kosteutta siirtävä kerrasto yms.

Yksi materiaali, joka ei ole hyvä valinta retkelle, on puuvillaa, koska se ei eristä, kun se kastuu hikoilusta. Tästä johtuen on olemassa sanonta: “puuvilla tappaa“.

Vanhat kunnon villasukat puolestaan lämmittävät vielä jopa hieman kosteana.

7. Mene päästöttömälle seikkailulle

Aina ei tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan. Voit aloittaa seikkailusi jopa ulko-oveltasi kävellen tai polkupyörällä. Poluille meno kävellen auton sijaan voi tuntua pieneltä säästöltä, mutta joskus ne pienet valinnat ovat merkittäviä.

Jos haluat tietää enemmän henkilökohtaisesta hiilijalanjäljestäsi, voit kokeilla esimerkiksi näitä kolmea hiilijalanjälkilaskuria:


Footprintcalculator.org


Carbonfootprint.com


Calculator by WWF

8. Sytytä nuotio vastuullisesti

Suomessa et voi tehdä tulta missä haluat, vaan niille on tulentekoalue. Selvitä nämmä etukäteen ennen vaellustasi.

Toiseksi, tarkista aina, onko alueella palovaroituksia, ja noudata niitä aina. Älä koskaan ota puuta elävistä puista. Tuo puut joko kotoa, käytä nuotiopisteillä olevaa puuta tai kerää oksia maasta.

Varmista, että tulipalo sammutetaan oikein lähdettäessä.

Lisätietoja metsäpalovaroituksista löytyy osoitteesta metsa.fi

9. Muista koronarajoitukset metsässäkin

Niin oudolta kuin se kuulostaa, Covid-19: n takia monet metsät täyttyivät tungokseen asti retkeilijöistä. Vaikka olet ulkona, muista pitää turvaetäisyys ja huolehtia hygieniasta. Sinulla ei ole kiire, kun nautit luonnosta, joten voit myös odottaa vähän päästääksesi muut ohi tai odottaa vuoroasi liittyä nuotiopaikalle. Tämä koskee myös muiden kunnioittamista yleensä, ei pelkästään koronaetäisyyksien vuoksi.

10.      Älä eksy

Selvitä etukäteen reitti, jonka olet tekemässä. Huomioi, että kaikkialla metsässä ei ole Internetiä tai puhelinverkkoa, joten sinun on ehkä osattava suunnistaa kartan ja kompassin avulla. Jos käytät offline-karttaa puhelimellasi, varmista, että sinulla on tarpeeksi akkua ja / tai varavirtalähde.

Anna tulevien arkeologien ihmetellä kuinka siistejä  vaeltajia metsässä on ollut

Mitä mieltä olit tästä checklistasta? Tai onko sinulla muita vinkkejä vastuulliseen ja ympäristöystävälliseen retkeilyyn? Kommentoi alle!

Lue lisää: Retkeilyetiketti

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.