Kirjoitettu

Miksi matkailua opiskellaan?

Kuten sanottu, olen opiskellut matkailua ammattikorkeakoulussa eli olen restonomi, ja tällä hetkellä opiskelen matkailututkimusta. Juuri nyt pidän kuitenkin välivuotta opinnoista, joten ajattelinpa hieman pohtia koko matkailun opiskelua nyt kun näen sen hieman kauempaa, enkä luentosalista matkailuopintojen ympäröimänä. Mitkä ihmeen matkailun luennot, miten sitä muka voidaan opiskella ja miksi opiskeltaisiin? Kaikkihan osaavat matkailla, eikä tarjoilijana tai vastaanottovirkailijana tarvitse korkeakouluja. Näin etenee varmasti aluksi monen matkailua opiskelemattoman ajatus. Matkailututkimuksesta ei valmistuta siis matkaoppaaksi eikä tarjoilijaksi, joskin niihinkin varmasti edellytykset koulun jälkeen löytyvät. No miksikä sitten ja mihin näitä korkeakouluopintoja tarvitaan?

travel picture

Arvoton aspa vai ratkaiseva asiakaskokemuksen luoja?

Koska moni mieltää matkailualan vahvasti asiakaspalvelualoihin, lähdetäänpä liikkeelle siitä. Matkailuala on lähestulkoon ainoa ala, jossa asiakaspalvelutyötä oikeasti arvostetaan: onhan se tärkeää, että koulutetaan henkilöitä, jotka kohtaavat asiakkaat ensimmäisenä ja viimeisenä heidän vierailunsa aikana -eikö totta? Luulisi tämän siis olevan itsestäänselvyys, että näiden henkilöiden työtä arvostettaisiin, jotka keräävät ehkäpä eniten hiljaista tietoa kyseisen yrityksen päivittäisestä toiminnasta. Voisi siis olla vähintäänkin kohtuullista, että lähestulkoon kaikilla muillakin aloilla kiinnitettäisiin enemmän huomiota asiakaspalveluun, kun kyseinen ensivaikutelma asiakaspalveluiden kanssa usein luo lähtemättömän mielikuvan yrityksestä. Matkailussa asiakaspalveluasenne ja vieraanvaraisuus ovat kuitenkin välttämättömiä muun muassa elämyspalveluyrityksissä, jotta henkilökunnan tieto välittyisi asiakkaille. Asiakaspalvelu voi olla ratkaisevassa roolissa elämyksen turvallisuuden varmistamisessa sekä tarinan välittämisessä. Mikäli palvelun kannalta oleellinen tieto ei välity henkilökunnalta asiakkaille, voivat asiakkaat olla erilaisissa elämyspalveluissa jopa hengenvaarassa. Lisäksi, harvemmin kokonaiskuva jää positiiviseksi, mikäli palvelu alkaa huonolla asiakaskokemuksella. Siksi nämä välillä aliarvostetut asiakaspalvelutyötkin ovat olennaisia – myös muilla aloilla. Sijoittaisitko rahasi pankkiin, jossa heti alkuun kohdeltaisiin röyhkeästi tai välinpitämättömästi: kuulostaa yksinkertaiselta, mutta liian usein yllättävän vaikea  toteuttaa.

Matkailun kehittyminen ja kehittäminen globaalisti

Matkailu opinnot

Matkailututkimuksen opinnoissa ei suinkaan kuitenkaan ole kyse pelkästään asiakaskokemusten parantamisesta ja luomisesta. Tarkoituksena on pohtia matkailua kokonaisvaltaisena, globaalina ilmiönä ja millaiseksi se on kehittynyt tähän päivään mennessä. Monet massaturismikohteet ovat toimineet surullisenakin esimerkkinä, miten suunnittelematon matkailu voi tuhota luonnon, asettaa paikalliset ihmiset heikkoon asemaan tai kiduttaa eläimiä. Kuitenkin harva meistä lähtee lomamatkalle sillä asenteella, että nyt yritän olla niin vastuullisesti kuin mahdollista, enkä toimi sosio-kulttuurisesti, taloudellisesti tai ekologisesti vastuuttomasti.
Tämähän on lähes mahdotonta, eikä kuulosta kaikista rennoimmalta tavalta lomailla. Toki olisi ihanteellista, että yhä useammat ihmiset pohtisivat valinnoillaan näitä kysymyksiä, mutta vastuu ei voi silti täysin olla matkailuelämysten ja -palveluiden kuluttajilla. Onhan lentolipun ostaminenkin jo sinällään epäekologinen valinta -vastuu onkin siis melko vahvasti palveluiden tarjoajilla. Siksi matkailun vastuullisuutta on syytä pohtia jopa yliopistotasolla, jotta tulevaisuuden matkailu voisi olla kestävämpää ja kuluttajilla olisi mahdollisuus tehdä kestävämpiä valintoja.

matkakohde vastuullisuus

Vastuullinen matkailu

Matkailun vastuullisuutta voidaankin pohtia erilaisten vastuunäkökulmien kautta. Näitä ovat ekologinen, taloudellinen, sosio-kulttuurinen sekä eettinen vastuu. Mikäli näitä seikkoja ei ole matkailijan kohteessa tai matkan varrella otettu huomioon, kuluttajan on lähes mahdotonta edes yrittää toimia niiden mukaisesti. Hyvin yksinkertainen esimerkki: jos kohteessa ei ole roskiksia, saatat heittää roskat maahan tai jos luonnonpuistossa ei ole polkua, tallaat luontoa sen kummemmin pohtimatta mistä vain. Mikäli vastuullisuutta ei tehtäisi matkailijoille helpoksi, ei se toteutuisi ollenkaan. Kyseessä on kuitenkin paljon suurempi kuva kuin vain ekologinen näkemys. Mikäli matkailua ei kontrolloitaisi yhtään, erilaiset tahot varmasti hyödyntäisivät halpaa työvoimaa tai rakennuttaisivat turistipaikkoja luonnosta välittämättä. Köyhät köyhtyisivät ja rikkaat rikastuisivat eikä loppujen lopuksi matkailun kohdemaahan jäisi matkailun tuottamista tuloista kuin murto-osa. Mikäli kestävyyttä ei ajateltaisi, matkakohde olisi kulutettu loppuun muutamassa vuodessa ja jäljelle jäisi vain kuollut kaupunki. Luonnonvarat ehtyisivät, työolot olisivat jopa orjamaiset, upea luonto tuhoutuisi ja eläinten hyvinvointia ei pohdittaisi. Paikallisten olot jäisivät kurjaksi, kun rikkaimmista maista tulevat turistit tuhoavat maan ja rahat päätyvät monikansallisille matkailujäteille. Onkin siis myös poliittinen kysymys valita matkailukohde ja taho. Tämä oli ehkä hieman negatiivisen kauhukuvan kautta haettu näkemys, mutta siksi matkailun opiskeleminen ja kehittäminen on mielestäni tärkeää, vaikka matkailun pänttääminen saattaakin äkkiseltään kuulostaa absurdilta.

matkailu instagram kuva

Matkailu suurempien kuvien rakentajana

Matkailu onkin olennainen osa yhteiskuntia ja yhteiskuntatieteitä, sillä se on vahvasti yhteydessä lähestulkoon kaikkiin aloihin. Tieteenalana se on vielä melko nuori, joten se on osittain myös melko käytännönläheinen ala. Pakkohan tähän artikkeliin on saada vielä vanha kunnon matkailu avartaa -slogan. Olipa matkailu sitten lähiseutumatkailua, massaturismia, reppureissaamista tai ulkomailla asumista, sitä kautta saa varmasti jonkinlaisia uusia näkökulmia ja tapoja ymmärtää maailmaa, vieraita kulttuureita sekä omaa kulttuuriaan. Täysin erilaisista lähtökohdista olevien ihmisten tapaaminen tuo uudenlaisia näkemyksiä ja auttaa ymmärtämään, miksi jossain maassa asiat tehdään niin eri lailla. Ehkäpä tämä vähentää hieman mustavalkoista ääripääajattelua ja huomataan, että asiat eivät olekaan aina niin yksinkertaisia. Matkailu onkin paras tapa oppia asioita, mikäli teorioiden pänttääminen ei ole oma juttu. Parhaimmillaan matkailu ja erilaisten ihmisten ja kulttuurien kohtaamiset voivatkin edistää antirasismia.

matkailu yhteiskuntatieteet

 

 

2 kommenttia artikkeliin ”Miksi matkailua opiskellaan?

  1. Olet varmaan törmännyt myös tutkimuksiin, joissa on selvitetty sitä, miksei kaikki halua matkustaa? Minä olen sellainen. Ja tunnen siitä vähän huonoa omaatuntoa, sillä maailman- ja ihmisten tuntemus ei olisi ollenkaan pahitteeksi minullekaan.

    1. Tuo onkin hyvä pointti! Se on totta, että matkailu tai ulkomailla asuminen ei ole kaikille, eikä tarvitsekaan olla. Nykyään tuntuu että kaikki matkailevat, jopa siinä määrin että voi tulla huono omatunto jos ei matkaile. Matkailu voi myöskin olla haasteellista eikä se muutenkaan ole kaikkien intohimo. Voisinkin kiroitella myös siitä tulevaisuudessa. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.