Kirjoitettu

Älä hidasta elämää, vaan keskity

Nykyään puhutaan paljon downshiftaamisesta, minimalistisesta elämätavasta ja balanssin löytämisestä elämään. Olisi suositeltavaa elää hitaammin, hengitellä, ottaa omaa aikaa sekä lukea ja juoda teetä 24/7.  Kaikille tämä ei kuitenkaan ole se oma juttu eikä tämä läheskään aina ole mahdollista. Mielestäni oleellista ei ole aina vähentää, hidastaa ja pysähtyä, vaan oleellisempaa on keskittyä siihen mitä tekee.

Multitasking on koneille, ei ihmisille

Mielestäni ongelmana nykyään ei olekaan se, että tekemistä olisi jotenkin liikaa ja kaikkea pitäisi tehdä yhtä aikaa. Meininki on vain helposti ajautunut siihen muun muassa jatkuvien someilmoitusten muodossa joka tuutista. Automaattisena refleksinä notifikaation sisältö on nähtävä heti: onhan siitäkin tehty tutkimusta, kuinka nuo facebookin punaiset maapallot, Instagramin sydämet tai twitterin kommentit tuottavat dopamiinia aivoissa huumeiden tavoin.

Sen sijaan että kaikessa pitäisi olla aina mukana ja ajan hermolla, onkin parempi jättää multitasking pois. En usko että monen asian tekeminen yhtä aikaa on koskaan huomattavasti nopeuttanut kyseisten hommien yhteenlaskettua tekoaikaa. Siksi onkin parempi rauhoittua ja keskittyä yhteen asiaan kerrallaan eikä höntyillä. Kerralla, kunnolla.

Hidasta elämää

Hidasta elämää voi elää monin tavoin

Hitautta voikin ikään kuin lisätä sillä tavoin, että keskityt yhteen asiaan kerrallaan. To do -listalta ei tarvitse vetää puolia pois, vaan ottaa vain yksi kerrallaan tehtäväksi. Ylimääräisen häsellyksen jäädessä pois, voikin tuntua, että aivoissa on enemmän tilaa eikä koko ajan tunnu, että on kiire. Alkuun tämä voi vaatia vähän harjoittelua, someilmoitusten pois päältä laittamista sekä inhottavalta tuntuvaa kärsivällisyyttä. Kyllä, uusien tapojen omaksuminen tuntuu aluksi todennäköisesti p*skalta.

Multitaskng keskittyminen

Toinen miete voi olla, että unohtuuko kaikki muut hommat, jos keskittyy vain yhteen. Ei, sillä homma lähtee asioiden listaamisesta ja hienon boxin piirtämisestä tehtävän eteen, mikäli työkaluna toimii vanha kunnon paperi ja kynä. Tämä on oleellinen osuus, koska mikä olisikaan parempaa, kuin tehtyjen hommien tehdyksi raksittaminen!

Ole paras versio itsestäsi ja muita ärsyttäviä fraaseja jatkuvalla syötöllä

Koko downshiftaaminen ja hitaamman elämän eläminen on lähtenyt siitä, että kaikkialta on tullut niin paljon ärsykkeitä, että tee tätä, niin sinusta tulee parempi ihminen. Toimi näin, niin saavutat uskomattomia asioita. Artikkeleita, kuten syö viisi tomaattia päivässä, niin ihosi hehkuu kauniina tai opettele seisomaan käsillä, koska ilman tätä taitoa et pärjää työelämässä. Syö sipuli raakana, niin paranet flunssasta (okei tää oli vaan mun teoria 40asteen kuumeessa). Neuvoja, kuinka olet aina syönyt väärin ja kuinka ketsuppikin on mennyt hesburgerissa väärin kuppiin. Vaikka eihän roskaruokaa saisi koskaan syödä, koska pitäisi elää terveellisesti, että voi hyvin. Jatkuvien neuvojen lukeminen, kuinka tulla paremmaksi ihmiseksi ja kaikkein ärsyttävimmän sanonnan mukaan: parhaimmaksi versioksi itsestään, nämä vinkit varmasti alkavat pursua korvista ulos.

Asiaa ei myöskään helpota, että tämän lisäksi pitäisi menestyä, näyttää hyvältä, olla huippu-urheilijan kunnossa, pitää someprofiili kiiltokuvanupeana sekä harrastaa joogaa, matkailla, nähdä kavereita, bilettää, pitää koti siistinä sekä aloittaa jokin uusi harrastus, jotta pääsisi sinne kuuluisalle mukavuusalueen ulkopuolelle.

Näistä erinäisistä asioita on syntynyt tarve hidastaa, vähentää ja pyrkiä kohti minimalistisempaa elämää. Toki, mikäli nuo kaikki asiat löytyy to do -listalta, on syytä vähän downshiftata. Mielestäni yleensä ottaen kuitenkin, kun omat arvot ja tavoitteet on asetettu, onkin enemmän kyse löytää balanssi kuin karsia tekemisiä.

Downshiftaaminen

Hidasta elämää – Löydä tasapaino

Harva pystyy vähentää päiväjärjestyksestä kokopäivätyötä, koiran ulkoilutusta tai viikoittaisia treenejä. Eikä mielestäni ole mitään syytäkään. Sen sijaan, että kaikki nämä, tai mitä ikinä viikkojärjestyksestäsi löytyykään, olisi stressipesäkkeitä, ne voivat luoda hyvää balanssia elämään.

Esimerkiksi aivotyöskentelyn jälkeen aivoton hikitreeni lienee paikallaan, kun taas treenin jälkeen terveellinen ruoka maittaa. Mikäli taas pitkän päivän jälkeen kova treeni ei kiinnosta, onkin syytä tasapainoilla, että onko syytä ennemminkin levätä. Kun on löytänyt ne omat jutut, ei tekemisen pitäisi olla niin puuduttavaa, että koko ajan tekee mieli ottaa lopputili elämästään. Toisekseen, tämä hitaasti  ja höntyilemättä eläminen ei ole kaikille. Jotkut ihmiset ovat enemmän kuin hyrriä: pysyvät pystyssä vain kun pyörivät.

Vähentämisen sijaan kannattaakin ennemmin keskittyä siihen, mitä on tekemässä. Näin samaa asiaa ei tarvitse tehdä uudestaan, kun sitä ei ole tehty vasemmalla kädellä huitoen (tai mun tapauksessa oikealla kädellä). Moni asia ei myöskään jää puolitiehen, vaan asia kerrallaan tulee suoritttua kunnialla loppuun!

Tämän päivän sana onkin Keskity!

Mitä mieltä tekstistä? Kommentoi alle! Oletko enemmän hyrrä vai downshiftaaja?

Seuraavassa postauksessa jaankin muutaman käytännön vinkin, kuinka toteuttaa tämä tasapainoilu!

Tasapainoinen elämä blogi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.